0

Berikut gambar cara memasak rumpai laut, samada kuning atau ungu.  Sama je prosesnye.  Yg rumpai laut kuning takde bau, yg ungu ada sedikit bau hanyir, jadi kena cuci bersih – bersih lagi.  Tapi khasiat yg ungu lebih tinggi.  Ini sukatan utk 100 gm, cukup utk 2 atau 3 minggu makan.

Ambil rumpai laut kering dan basuh bersih-bersih utk menghilangkan garam dan kotoran lain, jika ada.  Biasanye bilas dlm 5 kali sehingga airnye takde buih and bau hilang.   Utk rumpai laut purple,  biasanye kak suggest bilas sekali dua ngan air asam jawa.  Lepas basuh, rendam selama 8 jam.  Jangan rendam terlalu lama kerana khasiatnya akan berkurangan.

Lepas semalaman, rumpai laut akan mengembang menjadi 3 kali ganda.   Cuci lagi, bilas bersih-bersih ngan air biasa atau air asam jawa.  Kemudian rebus.    Guna air biasa 2.5 liter.  Masukkan gula biasa atau gula batu dan daun pandan utk menghilangkan bau yg tak best :)

Kacau menggunakan api sederhana kecil sehingga rumpai laut larut.   Jika terlalu pekat, boleh tambah sedikit lagi air.    Apabila rumpai telah hancur, biarkan sejuk sedikit.   Boleh ditapis sebelum di tuang ke dalam bekas-bekas kecil utk disejukkan di dalam peti ais.

Rumpai laut akan mengeras menjadi agar-agar.   Makan mengikut cara dan dos yang di syorkan.   Info lanjut di http://myemporium.blog.com.

Comments are closed.